Duurzaamheid en gezondheid zijn steeds meer in trek. Volgens Ellis ten Dam, Director Business Unit bij Royal HaskoningDHV, zijn aandacht voor de gehele levenscyclus en starten bij de eindgebruikerswaarden succesfactoren.

Wie kwaliteiten levert voor de mensen die het kantoor gebruiken, zoals een gezonder binnenklimaat, levert productiewaarde voor huurders en vastgoedwaarde voor eigenaren.

Het primaire proces van veel kantoren is de afgelopen jaren flink veranderd. Werknemers werken niet alleen meer op kantoor, toch zal ‘het kantoor’ voor een organisatie blijven bestaan, stelt Ten Dam. “Organisaties en mensen hebben behoefte aan een inspirerende thuisbasis. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat ontmoetingsplekken, organisaties succesvoller maakt.” Daarnaast is diversiteit in werkplekken belangrijk voor toekomstbestendigheid en duurzaamheid. “De natuur heeft ons al geleerd, dat monoculturen minder goed overleven. Belangrijk is om duidelijk te hebben welke ‘waarden’ bijdragen aan het succesvol zijn van een organisatie en dat wordt nog te vaak overgeslagen”, aldus Ten Dam.

Life Cycle Performance
Gezien vanuit Life Cycle Performance blijkt aandacht voor kwaliteitsmonitoring in de gebruiksfase onderbelicht. Presteert een gebouw wel zoals is afgesproken? Dat kan niet alleen met technische systemen, zoals bij energieprestaties of luchtkwaliteit, maar ook door contact met de gebruikers te houden of het gebouw voor hen de juiste prestaties levert. Ten Dam: “Dat moet je periodiek doen, maar vaak gebeurt het pas als er iets mis is. Daardoor worden kansen gemist.”

Verdienmodel
De vastgoedketen kan ook nog beter zorgen dat geld ‘naar voren’ wordt gehaald om de benodigde investeringen te doen. Ten Dam: “Er wordt te vaak alleen gekeken naar de kosten op de korte termijn. Wat je nu investeert in het binnenklimaat verdien je in het gebruik terug in betere gezondheid van je medewerkers.” Wereldwijde onderzoeken onderschrijven dat volgens haar. Daarbij is het zaak om beter te leren om deze effecten contractueel in de keten, bijvoorbeeld tussen huurder en eigenaar, te regelen. Principes van Circulaire Economie kunnen ons hier helpen. De manier waarop energie-investeringen en –opbrengsten zich ontwikkelen, geldt als een goed voorbeeld. “Pandeigenaren nemen de energierekening steeds vaker als onderdeel van de huursom. Zo komt het voordeel van de investering ook bij hen te liggen.”