Onlangs is de Energielijst 2014 gepubliceerd. De lijst bevat meer dan 160 energiebesparende technieken die in aanmerking komen voor Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling en biedt bedrijven de mogelijkheid voor fiscaal voordeel bij het nemen van energiebesparende maatregelen. In 2014 is het EIA budget 111 miljoen euro.

Elk jaar actualiseert Agentschap NL (nu geheten “Rijksdienst voor Ondernemend Nederland“) de Energielijst op basis van innovaties in de markt en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het bedrijfsleven stelt zelf ook aanvullingen op de Energielijst voor. In 2014 zijn acht nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd.

In het SER-energieakkoord is afgesproken dat bedrijven geen gebruik mogen maken van zowel de EIA als de SDE+. Daarmee wordt stapeling van financiële- en fiscale steun voor duurzame energie voorkomen. Voor installaties waaraan vóór 2014 wel SDE(+) subsidie is toegekend en die nog geen EIA hebben aangevraagd, geldt een overgangsregime. In dit overgangsregime is bepaald dat bedrijven voor deze projecten nog wel EIA kunnen aanvragen.

Verhoging drempelbedrag

Uit de vijfjaarlijkse evaluatie van de EIA blijkt dat er veel kleine meldingen worden gedaan met een gering fiscaal voordeel. Om de administratieve lasten te verlagen wordt het drempelbedrag met ingang van 2014 verhoogd naar 2.500 euro.

10% netto voordeel

Als een investering voor de EIA in aanmerking komt, dan mag een bedrijf 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Bij een winstbelasting van 25% krijgt een ondernemer ongeveer dus 10% van het investeringsbedrag terug van de fiscus.

Meer informatie

Vereniging FME-CWM
T 088 400 84 00,
E innovatiefinanciering@fme.nl.

Adviseurs van FME ondersteunen lidbedrijven op gebied van hun ondernemersvraagstukken. Dankzij hun brede kennis van de technologische sector zijn zij in staat om praktische adviezen te geven en dienen zij als vertrouwde partner voor de leden.