De bouwsector heeft negatief gereageerd op de gisteren gepresenteerde miljoenennota. De reacties variëren van ‘de nota biedt geen enkele stimulans’ tot ‘Nederland is het lachertje van Europa’. Een overzicht.

‘Nederland lachertje van Europa’

Maxime Verhagen van Bouwend Nederland is bang dat de maatregelen keihard uitpakken voor de bouwsector. Hij noemt Nederland ‘het lachertje van Europa’: “In Europees opzicht staan we onderhand gelijk met Roemenië, qua groei. Onbegrijpelijk!” Verhagen wil dat de kamer maatregelen neemt om starters op de woningmarkt te stimuleren. Ook hij is voor verlenging van de lage btw-regeling.

‘Slagveld verder vergroot’

FNV Bouw vindt dat het kabinet met een bezuiniging van 250 miljoen euro op de infra en geen enkele stimuleringsmaatregel voor de bouw het slagveld verder vergroot. Ook is de werknemersorganisatie niet tevreden over het afschaffen van het lage BTW-tarief per 1 maart 2014: “Doe dat als de boel weer wat aantrekt. Niet als we in een ongekend diep dal zitten.” Om hun onvrede tegen de bezuinigingen duidelijk te maken, kondigde FNV Bouw al eerder aan in het najaar met een actie te komen.

‘Lastenverzwaringen drukken op het mkb’

De Aannemersfederatie (AFNL) en de Nederlandse Vereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) vinden dat de lastenverzwaringen in de vorm van hogere premies voor bedrijven zwaar drukken op het mkb. Ook missen ze overheidsinvesteringen in de woningbouw. Verder willen beide verenigingen dat de lage btw-regeling met minimaal een half jaar wordt verlengd. Positieve punten zijn er volgens de AFNL en de NOA ook: de opzet van een fonds voor energiebesparing, “waarvan overigens moet worden afgewacht wat de effecten zijn en hoeveel de bedrijven zelf moeten betalen”, en de pogingen van het kabinet om bijvoorbeeld pensioenfondsen te laten investeren in de woningmarkt.

‘Zzp’ers extra gepakt’

Zelfstandigen Bouw vindt dat zzp’ers extra worden gepakt door het kabinet: “Ze voelen net als iedereen de algemene bezuinigingsmaatregelen in hun portemonnee. Maar zij leveren nog eens extra in doordat het kabinet 300 miljoen euro snijdt in de zelfstandigenaftrek.” Overigens leek het er eerst op dat de zelfstandigenaftrek helemaal zou worden afgeschaft, maar dit is nu omgezet in een bezuiniging. Zelfstandigen Bouw startte eerder al een handtekeningenactie tegen de voorgenomen afschaffing. Die heeft inmiddels 58.000 handtekeningen opgeleverd.

Bron: Bouwwereld